МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали

ПРОФ.Д-Р ТОДОР ЧЕРКЕЗОВ ПРЕД CLINICA.BG

Успяват ли областните болници да се справят със задълженията,които им се вменяват, разкриха ли нови ТЕЛК-ове, ще вдигнат ли заплатите, имат ли кадри, влияе ли им разкриването на нови лечебни заведения и как. Всички тези въпроси отправихме към проф. Тодор Черкезов. 

- Проф. Черкезов, успяват ли областните болници да отговорят на увеличаващите се изисквания от страна на държавата към тях и достатъчни ли са средствата, за да ги покрият?

- На областните болници винаги са се вменявали високи отговорности от мажоритарния собственик - държавата. В регионален план те са длъжни да оказват спешна помощ при животозастрашаващи състояния, да поддържат в действие 24 часа зсички структури от хирургичния, терапезтичния и педиатричния профил. В този тип болници приемът е безотказен и не се влияе от тежестта на състоянието на пациента, имущестзеното положение и осигурителния му статус, Бъзрастта и наличието на придружаващи заболявания. Тези болници трябва да поддържат отделения по трансфузионна хематология, съдебна медицина, здравно-консултативни кабинети по майчино и детско здраве, ТЕЛК и др„ което не се вменява на друг тип болници. За да се осигури непрекъснатост и качество на медицинската грижа на зсички нива е необходим значителен ресурс. Дълги години не се предприемаха значими подкрепящи действия от държавата и тези болници бяха оставени на собствено оцеляване. Държавата се страхуваше да подкрепи по-активно собствените си болници, вероятно да не получи упрек, че има по-специално отношение към тях в сравнение с тези в частния сектор. Днес виждаме резултата от този подход. Картината е направо незадоволителна. Получи се значително изоставане в обновяването на материалната база, развитието на човешкия ресурс и финансовата стабилност. Сега в услозията на криза тези явления се задълбочават. Средствата не са достатъчни, за да отговорят областните болници на жестоката конкуренция з здравния сектор при топящото се българско население. Увеличаващите се изисквания и високите обществени очаквания се удовлетворяват с по-голям ресурс - тоза е азбучна истина.
- Открихте ли нов ТЕЛК в Кърджали? Има ли желаещи да работят в него?



 Интервю на проф.д-р Тодор Черкезов пред  Clinica.bg -  https://clinica.bg/28465-regulaciqta-na-bolnicite-e-kato-goresht-kartof
МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД-Кърджали вашето място за здраве и грижа
Свържете се с нас +359 361 683 48
Адрес бул. „Беломорски“ 53

Научи повече

Полезни страници